İMPLANT DESTEKLİ – SIK KULLANILAN – PROTEZ ÇEŞİTLERİ
Tek implant üzerine yapılan tek üye metal destekli yada zirkonyum porselen diş,
Çok imlant üzerine yapılan metal destekli porselen köprüler yada zirkonyum köprüler,
Kısmi yada total dişsizlikte kullanılan birden çok implant üzerine kurulan protezler,
Ball Attachment ( Topuzlu 2 İmplantlı ),
Barlı ( 3-4 İmplantlı ).
PROTEZLERDE İMPLANT DESTEĞİ
Hastanın kemik yapısının ve anatomik komşuluklarının imkan verdiği durumlarda dental implant uygulamaları ile sabit veya isteğe bağlı hareketli protez yapımı da mümkündür. Başta çene kemik yapısı olmak üzere bazı kriterler konusunda uygunluk taşıyan hastalara yapılacak dişlerin daha sabit yada tam sabit olması istendiği bu durumlarda; protezler ağızda implant yardımıyla sabitlenebilir. Bu yöntemler ileri cerrahi ve protetik tedavi yöntemleridir ve oldukça çeşitlilik gösterir. Yine burada da en doğru karar, yapılacak tetkikler ve modeller sayesinde oluşturulur.
İMPLANT DESTEĞİ OLMAYAN-SIK KULLANILAN-PROTEZ ÇEŞİTLERİ
Tek üyeli metal destekli porselen kaplama veya çok üyeli metal destekli porselen köprüler,
Tek üyeli zirkonyum kapalama veya çok üyeli zirkonyum köprüler,
Genellikle tek tek yapılan cam sermik kapamalar,
Tek tek yapılan yaprak şeklinde laminalar,
Kısmi dişsizliklerde kullanılan kroşeli (kancalı) parsiyel protezler,
Tam protezler ( Total Damak Diş ),
Tam – Parsiyel Protezler ( Damak-Çıtçıtlı-Kancalı-Kroşeli Protezler).
Ağızda tüm dişlerin yada dişlerin bir kısmının eksikliğinde gündeme gelen protezlerdir. Bu durumlarda tam protezler tercih edilmektedir. Diş eti hastalığı, yaygın çürük veya travma gibi sebeplerle tüm doğal dişlerin kaybedildiği durumlarda ise, tam protezler kayıp diş ve dokuların yerine konulmasındaki tedavi alternatifidir. Klasik ve geleneksel bir yöntemdir.
KÖPRÜLER-PORSELEN KÖPRÜLER
Bir veya daha fazla diş kayıplarında, diş eksikliğinin olduğu bölgeye komşu dişlerden destek alınarak köprü uygulaması yapılır. Diş eksikliğine komşu bölgelerde bulunan diş yada diş gruplarında küçültme yapıldıktan sonra bu dişlerden destek alan köprüler, labratuar ortamında hazırlanır. Bu köprü uygulaması ile estetik, çiğneme ve fonetik fonksiyonlar hastaya geri kazandırılır. Diş kayıplarında, kaybedilen dişler yerine bir köprü veya implant yapılmadığı durumlarda ise maalesef komşu dişler bu diş eksikliği olan bölgeye doğru devrilme eğilimi gösterir. Karşıt çenedeki üst diş yada dişler uzar.
Leave a Reply